Inspirerende masterclass ter ere van 50 jaar CAV

Om te vieren dat we al 50 jaar financiële zorg verlenen, nodigde CAV dinsdag 25 september vijftig relaties uit voor de masterclass ‘De duurzame toekomst van de financiële zorgverlening’. In een Lagerhuis-setting in de Metaal Kathedraal in Utrecht debatteerden deze innovators over compromitterende stellingen met inspirerende resultaten als gevolg. Directeur Erwin Bel opende de feestelijke middag, waarna journalist Frénk van der Linden als gespreksleider het debat in goede banen leidde.

Voor het debat in de sfeervolle nok van de kerk begon, maakte de eigenaresse de deelnemers deelgenoot van de historie van de Metaal Kathedraal. Een locatie die we niet voor niks kozen. Als voormalige kerk annex fabriek is de huidige culturele broedplaats van maatschappelijk belang voor de stad Utrecht. Het is een optimale voedingsbodem om innovatie te laten floreren en dromen te realiseren. Voorafgaand aan het debat vroeg Frénk van der Linden de deelnemers daarom naar hun politieke droommaatregel voor de sector.

Pleidooi voor publiek-private samenwerking

Nadat de deelnemers waren opgewarmd, startte het eerste debat met spreker Marco Florijn. Als voorzitter van de NVVK, wist Marco een mooie link te leggen tussen de Metaal Kathedraal en de praktijk van financiële zorgverlening. ‘Net als metaal een stof is die niet altijd even goed stroomt, moeten we als een satéprikker door alle organisaties heen om publiek-private samenwerking te creëren. De sleutel tot succes is vertrouwen hebben in elkaar.’ Er waren drie sprekers die elk drie stellingen inbrachten waarover het publiek in discussie ging. Vooral Marco’s eerste stelling ‘Alle burgers moeten een onvoorwaardelijk basisinkomen krijgen’ deed veel stof opwaaien.

Deelnemers aan het woord

Terwijl de genodigden in de pauze genoten van een hapje en een drankje, vroegen wij hen naar hun ervaringen. Neeltje Andeweg, adviseur bij Pameijer: ‘Wat een ontzettend goed idee om op deze manier het 50-jarig bestaan van CAV te vieren. De interactieve debatvorm is levendig en houdt je scherp. Pameijer is al jarenlang een goede ketenpartner van CAV, maar ik wist niet dat hun netwerk zo groot was.’ Ook Anne Slingerland, directeur van Stichting Mentorschap, is enthousiast: ‘Wat ik interessant vind aan het debat, is dat alle aspecten aan bod komen. De overheid moet zorgen voor versimpeling, het gedrag van mensen zelf moet veranderen, organisaties moeten werken aan preventie, maar ook bewindvoering kan eenduidiger. Bijzonder om bij dit feest te zijn.’

Samenredzaamheid

Tweede spreker Robert van der Krogt belichtte de financiële zorgverlening als zorgdirecteur van Stoed. Volgens hem overschat de overheid de zelfredzaamheid van mensen. Hij wil dan ook een lans breken voor samenredzaamheid, waarbij het van groot belang is dat alle partijen samenwerken. Zijn stelling om kunstmatige intelligentie in te zetten om armoede te bestrijden en schulden te voorkomen leverde een boeiend debat op. Robert: ‘Robotisering is onafwendbaar, maar menselijk contact is het grootste goed’.

Als intermezzo klom vervolgens CAV-voorzitter van de Raad van Toezicht André Weimar op het sprekersgestoelte. Hij gaf de deelnemers indringende cijfers over de ontwikkeling van financiële zorgverlening: ‘Ik zie genoeg kansen voor de samenleving; vooral samenwerking met gemeenten is een must.’

Stilzitten is geen optie

Als laatste spreker kwam senior rechter Erik Boerma naar voren, om de deelnemers met een juridische bril van een aantal onverwachtse invalshoeken te voorzien. Als rechter kijkt hij vooral naar wat het beste is voor de burger. Zijn eerste stelling ‘Het is van groot belang dat het Landelijk Kwaliteitsbureau enkel en alleen grote bewindvoeringskantoren benoemt’ leidde direct tot felle discussie. Ook na afloop ging de discussie door. Jan Gerritsen, directeur van Kroezen Bewind: ‘Nieuwe vormen van samenwerking en participatie tussen overheid, markt en maatschappelijk middenveld zijn hard nodig. Een belangrijk speerpunt vond ik hoe de zorg straks wordt gefinancierd en welke rol de gemeente daarin speelt.’ Corno van Renssen, Voorzitter BPBI (waar CAV 1 van de 3 oprichters van is): ‘Het feit dat rechter Erik Boerma aangaf dat de controle van de bewindvoering beter kan, maar dat het nadenken hierover nog erg pril is, geeft aan dat we nog lang niet klaar zijn.’ Dat we de financiële zorgverlening opnieuw moeten uitvinden gaf Erwin Bel bij aanvang van het debat al aan: ‘Stilzitten is geen optie. Dat is CAV ook niet van plan. We blijven de komende 50 jaar zorginstanties ontzorgen en mensen financieel redzaam maken’.