Er is natuurlijk altijd een reden waarom je onder bewind staat. Maar toch kan het soms knap vervelend zijn dat je niets meer te zeggen hebt over je eigen financiën. We kijken bij CAV hoe we onze cliënten toch nog een beetje ruimte kunnen geven om zelf te beslissen over sommige uitgaven.

Een mooi voorbeeld is het potje dat bewindvoerder Caby voor haar cliënten probeert te maken: “Daarin stort ik maandelijks € 50,00 en mijn cliënt laat ik dan zelf beslissen wat hij met dit geld wil doen. Ik ga daar niet over oordelen. Liever een feestje dan extra sparen? Is aan jou. Iedere maand naar de kapper waar mij iedere twee maanden ook voldoende lijkt? Prima, jouw geld, jij beslist.

Ik doe het nu een poos en ik merk hoe veel prettiger mijn telefoongesprekken met cliënten worden. Cliënten worden uitgedaagd mee te denken over hun budget, ze hebben invloed en merken dat ze zelf mogen beslissen. Kortom, het geven van zelfregie zorgt voor meer eigenwaarde en erkenning voor de cliënt. Het lijkt klein, maar het is voor veel cliënten heel waardevol.” Zo geven we concreet invulling aan het moeilijke begrip ‘zelfregie’ en varen wij en onze cliënten er wel bij!