Een driegangenmaaltijd voor weinig

De Voedselbank is niet de enige die opkomt voor mensen die het minder breed hebben. Gelukkig ontstaan er steeds meer sociale initiatieven. Zo ontwikkelde een Amsterdamse consultant die niet tevreden was met haar baan waarin alles om geld draaide, het horecaconcept Geef. Een eetcafé waar je betaalt wat je je kunt veroorloven.

In het Geefcafé bepaalt de klant zelf wat hij het driegangenmenu dat hij krijgt waard vindt. Een concept dat bijzonder goed aanslaat. 80 procent van de mensen geeft de prijs die het eetcafé als indicatie aangeeft (ongeveer 25 euro) of meer. Door meer dan de indicatie te betalen geeft iemand als het ware een maaltijd door aan iemand die het niet zo breed heeft. De 20 procent die minder geeft heeft vaak ook daadwerkelijk minder geld te besteden.

Jon Bon Jovi als inspiratiebron

Het idee voor Geef is ontstaan in Amerika, waar Jon Bon Jovi een soortgelijk restaurant runt. In zijn restaurant werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook dat concept is in Nederland overgenomen. Doel is om mensen te laten beseffen dat verbinding zoeken met elkaar veel belangrijker is dan geld. Wanneer ze die gedachte mee naar huis nemen en in de praktijk brengen, dan is de missie van Geef geslaagd.