Inkomensbeheer bij stichting CAV: “ik betaal liever aan jou, dan aan de deurwaarder.”

Vijf jaar werk ik nu bij CAV als bewindvoerder en wat ben ik toch blij met het werk wat ik doe. Mooi om te zien dat mensen ontzorgd worden door financiën uit handen te nemen en ze weer rust te kunnen geven. Het valt me op dat er steeds meer vraag is naar inkomensbeheer. Een voordeel is dat we dan direct na het tekenen van het contract tussen CAV en de cliënt kunnen beginnen. We hoeven dan namelijk niet te wachten op de zitting van de rechtbank. Andere voordelen die met name de klanten noemen, zijn de vrijheid die ze ervaren omdat er geen rechtbank meekijkt en meebeslist en dat het contract kan worden opgezegd zodra de klant van mening is dat het niet meer nodig is. En dat gaat meestal gelukkig in goed overleg. Met een administratie die staat als een huis, een buffer op de rekening en de wetenschap hoeveel er vrij te besteden is, kan dat vrij snel weer het geval zijn.

Mijn cliënt Erik noemt het ‘een stukje luxe’ wat hij voor zichzelf koopt, zoals een ander de binnenschilder laat komen of een hulp heeft in huis: klussen die je best zelf kan doen, maar als je er niet zo goed in bent of er geen tijd voor hebt, ook kunt uitbesteden aan iemand die daar beter in is dan jijzelf.

Ik merk zelf dat ik deze vorm van financiële zorgverlening erg leuk vind. Het gaat om een intensieve samenwerking tussen mij en de klant, meer dan bij beschermingsbewind waar de volledige verantwoordelijkheid bij de bewindvoerder ligt. Enig nadeel is dat niet alle instanties op de hoogte zijn van deze vorm van dienstverlening, maar met wat kunst- en vliegwerk en samenwerking met de klant is het toch wel mogelijk gebleken om praktische zaken als het wijzigen van rekeningnummers en postadressen te regelen.

Ook zie ik dat de kosten, of in ieder geval die van de intake en de eerste maanden, steeds vaker door een gemeente, werkgever of familielid voldaan worden. Vanuit de overtuiging dat het voorkomen van problematische schulden beter en goedkoper is dan het oplossen ervan.

Geschreven door Karin, beschermingsbewindvoerder en inkomensbeheer bij stichting CAV.

Volg ons op Linked-In voor alle updates over onze activiteiten en werkzaamheden.