Nieuw mobieltje nodig? Let goed op!

Wist u dat een mobieltje op afbetaling kopen ook een vorm van krediet is? Om overkreditering te voorkomen en te toetsen of er maandelijks voldoende ruimte is om de lening terug te betalen, geldt er sinds 1 mei strengere regelgeving.

Wilt u een telefoonabonnement afsluiten voor een mobiele telefoon op afbetaling? Bedragen vanaf 250 euro worden sinds 1 mei geregistreerd als lening bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Van een BKR-registratie komt u niet zomaar af. Ook al is uw telefoon helemaal afbetaald, de registratie blijft vijf jaar zichtbaar bij BKR. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor uitgaven die u in de toekomst wilt doen. Sluit dus niet zomaar een abonnement af.

Nog meer regels

Als een telecomaanbieder een lening van meer dan 250 euro verstrekt voor een mobiele telefoon op afbetaling, dan is hij verplicht om een inkomenstoets te doen en te vragen naar uw inkomen en vaste lasten. De aanbieder moet daarnaast de registratie bij BKR regelen en navragen of u andere kredieten heeft lopen. 

Consumentenbescherming

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op alle telecomaanbieders om ervoor te zorgen dat ze zich aan deze regels houden en u niet teveel krediet geven, waardoor u financiële problemen kunt krijgen. Ook moet de informatie die telecomaanbieders verstrekken over het krediet helder zijn, zodat u niet achteraf voor verrassingen komt te staan.

Meld misstanden

Merkt u dat telecomaanbieders zich niet aan de nieuwe regels houden? Meld deze misstanden dan bij het Meldpunt Financiële Markten van de AFM via 0800-6800 680 (gratis).