Ziet u op tegen de dure decembermaand?

December is een gezellige, maar ook een hele kostbare maand. Het is vervelend om na zo’n dure maand in januari op een houtje te moeten bijten. Daarom hebben we een aantal tips voor u op een rij gezet, waarmee u sfeervolle feestdagen tegen een redelijke prijs kunt vieren.

 

Maak een ‘decemberbegroting’. Geef aan hoeveel u aan elke post wilt en kunt besteden: kleding, cadeautjes, vuurwerk, eten en drinken en leuke dingen doen.

 

Begin op tijd

Een goede planning doet wonderen. Begin ruim van tevoren met het denk- en regelwerk, zodat u genoeg tijd heeft om spullen te verzamelen, in de aanbieding te kopen of zelf te maken. Kijk ook eens of u thuis nog waardebonnen of cadeautjes heeft liggen!

 

Geniet thuis van een betaalbaar diner

Eet u buiten de deur of thuis dit jaar met kerst? Het is goedkoper om thuis van een zelfgemaakt diner te genieten. Spreek af dat iedereen één gang of gerecht maakt. En houd voor uw boodschappen de acties en aanbiedingen in folders in de gaten en vergelijk de prijzen.

 

Spreek een cadeaubudget af

Het geven van cadeaus met de feestdagen is een bijzondere traditie. Om onduidelijkheid over het te besteden cadeaubedrag weg te nemen, kunt u een budgetafspraak maken.

Bent u trouwens wel eens in een kringloopwinkel of bij een voordeeldrogist geweest? Er zijn veel budgetwinkels met goedkopere cadeautjes. Ook online speuren kan wat opleveren: er is een ruim aanbod van goede tweedehands spullen.

 

Laat u niet verleiden

Websites zetten allerlei verleidingstechnieken in: beperkte voorraad, gratis verzending… Hoe beter u dit herkent, hoe minder vatbaar u ervoor bent. Ook aanbiedingen via sociale media zijn soms te mooi om waar te zijn. Met de Online Shop Check van ConsuWijzer kunt u dit in een paar stappen nagaan. Wilt u minder impulsieve aankopen doen? Laat uw pinpas thuis en neem een contant bedrag mee. Of maak gebruik van de Nibudcard. Deze maakt u bewust van uw uitgave op het moment dat u uw portemonnee tevoorschijn haalt.

Voor volgend jaar

Heeft u zich dit jaar ingehouden met de kerstversiering omdat alles zo duur was? Wacht tot de uitverkoop: ná de kerst zijn veel spullen volop in de aanbieding. En als u gedurende het jaar al tegen koopjes of leuke cadeautjes aanloopt, heeft u alvast wat achter de hand.