Online hulpmiddel tegen malafide incassobureaus

Wanneer u uw rekeningen niet betaalt, proberen incassobureaus in opdracht van schuldeisers deze openstaande vorderingen te innen. Helaas handelt niet elk incassobureau daarbij even eerlijk, waardoor u flinke financiële schade kunt lijden. Om u te beschermen tegen malafide incassobureaus, heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een online hulpmiddel ontwikkeld, waarmee consumenten en (schuld)hulpverleners kunnen nagaan of incassobureaus zich aan de regels houden.

 

Op 1 november lanceerde de ACM een toolkit waarmee consumenten en (schuld)hulpverleners kunnen checken of een vordering van een incassobureau terecht is, of het bureau de wettelijke vastgestelde incassokosten en rente hanteert en of het zich schuldig maakt aan intimiderende teksten in incassobrieven.

Een steun in de rug voor de Consumentenbond die zich al langer inzet voor een sterkere positie van consumenten in incassotrajecten.

 

Ook kabinet pakt misstanden aan

Niet alleen de Consumentenbond is overtuigd van de noodzaak om misstanden rond incassobureaus aan te pakken. Het nieuwe kabinet heeft in het regeerakkoord al diverse maatregelen opgenomen om onzuivere praktijken tegen te gaan. Er komt een verplicht register voor incassobureaus, waarin oprichtings-, bedrijfsvoerings- en opleidingseisen staan. Gaat een bureau regelmatig in de fout, dan volgen boetes en verwijdering uit het register. Daarnaast onderzoekt het kabinet of het minimumbedrag aan incassokosten van 40 euro omlaag kan.