‘Reageer op post van incassobureau en deurwaarder’

Wie rekeningen niet betaalt, kan post verwachten van een incassobureau of deurwaarder. Veel mensen schrikken daarvan. Toch is het belangrijk dat u in actie komt, want als u niets doet loopt de rekening alleen maar verder op…

Als u niet reageert op betalingsherinneringen, kan een schuldeiser een incassobureau inschakelen. Het contact over schulden en betalingen loopt dan via hen.

Incassokosten

Het incassobureau kan extra kosten aan u doorberekenen, die bovenop de bestaande schuld komen. Soms staan deze incassokosten genoemd als administratiekosten, bureaukosten of buitengerechtelijke kosten. De incassokosten bedragen maximaal € 6.775.

Tip: Hoeveel kosten mag het incassobureau u maximaal in rekening brengen? Bereken het met de Rekenhulp Incassokosten van ConsuWijzer.nl.

Een schuldeiser mag pas incassokosten doorberekenen, nadat:

 • u te laat bent met betalen;
 • u een aanmaning (herinnering) hebt gekregen;
 • u niet binnen 14 dagen na ontvangst van de aanmaning hebt betaald.

In de aanmaning moet staan:

 • dat u de openstaande rekening binnen 14 dagen moet betalen;
 • dat er incassokosten worden berekend als u niet op tijd betaalt.
 • wat de gevolgen zijn als u niet op tijd betaalt;
 • hoe hoog de eventuele btw is, die over de incassokosten worden berekend.

 

De rol van de deurwaarder

Als u ook niet reageert op brieven van een incassobureau, kan de schuldeiser vervolgens een deurwaarder inschakelen. Een deurwaarder heeft meer middelen dan een incassobureau. Bijvoorbeeld:

 • De deurwaarder kan een dagvaarding uitbrengen (een schriftelijke, officiële oproep dat u zich moet melden bij de rechtbank).
 • De deurwaarder kan boedel- of loonbeslag leggen (met toestemming van de rechter). Boedelbeslag betekent dat de deurwaarder uw spullen mag innemen en verkopen. Loonbeslag houdt in dat uw werkgever of uitkeringsinstantie uw salaris of uitkering aan de deurwaarder overmaakt. U ontvangt zelf een bedrag voor uw vaste lasten en levensonderhoud. Op uwbeslagvrijevoet.nl ziet u hoe dit bedrag wordt berekend.
 • De deurwaarder kan een woning laten ontruimen.

Tip: Lees meer over schulden en incasso op de website van het Juridisch Loket.

 

Kosten deurwaarder

De deurwaarder berekent ambtelijke kosten aan u door, dat zijn kosten voor het uitbrengen van bijvoorbeeld dagvaardingen. Deze bedragen zijn wettelijk vastgesteld. Voor de niet-ambtelijke werkzaamheden (zoals het innen van schulden) kan de deurwaarder zelf tarieven vaststellen die u moet betalen.

 

Wat te doen als u een brief krijgt?

 1. Controleer het bedrag. Als u het niet eens bent met de rekening of vragen heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afzender.
 2. Probeer een betalingsregeling te treffen als u niet kunt betalen. Staat u onder bewind? Dan kan uw bewindvoerder dit voor u regelen. Bespreek met hem of haar hoeveel u wél kunt missen per maand. Zo voorkomt u dat de kosten verder oplopen.
 3. Op zelfjeschuldenregelen.nl leest u meer over wat u kunt doen en waar u terecht kunt voor hulp. Ook vindt u hier voorbeeldbrieven die u kunt gebruiken om een betalingsvoorstel te doen.